Zadovoljstvo  nam je obavijestiti Vas da smo otvorili novu web stranicu s ciljem da budemo dostupniji našim  pacijentima, ali i liječnicima, fizioterapeutima i medicinskim sestrama, koji će na ovom mjestu zasigurno naći korisno štivo kako bi proširili svoje znanje  iz područja reumatologije i rehabilitacije. Naš trud je usmjeren na što brže poboljšanje Vašeg zdravlja s ciljem ozdravljenja. Da bi se to ostvarilo,morate i Vi aktivno sudjelovati u svom liječenju pridržavajući se terapije i savjeta koje ćete dobiti u našoj Poliklinici. Na usluzi su Vam svi djelatnici,koji s ponosom gledaju na postignuća Poliklinike i ispunjenje vizije o njenoj ulozi od strane njenih osnivača prije više od 80 godina.

 

Osteoarthritis-artroza PDF Ispis E-mail
Srijeda, 28 Siječanj 2009 20:59

Osteoarthritis (OA) , je multifaktorijalna bolest zgloba,a proces  zahvaća cijeli zglob /kost ,hrskavicu ,okolne strukture zgloba kao što su ligamenti i mišići/.Najčešći je uzrok  funkcionalnog oštećenja lokomotornog sustava.OA je ezultat  obično mehaničkih i bioloških promjena  koji narušavaju normalne osnose u zglobu.Potaknuta je različitim čumbenicima rizika kao što su: genetska predispozicija ,razvojne anomalije, endokrini poremećaji- uključujući pretilnost  ili eventualne traumatske promjene .
Može zahvatiti svaki zglob u tijelu ali se najčešće ipak javlja na tzv.nosivim zglobovima (koljeno i kuk) ,te na malim zglobovima šaka .

Klinički znaci očituju se  kao bol koja je u početku prisutna u pokretu i opterećenju,  a kako proces napreduje bol se javlja i u mirovanju. Vrlo čest simptom je zakočenost ,ograničena gibljivost ,škripanje u zglobu tzv.krepitacije. Progresijom bolesti javlja se i slabljenje okolne muskulature i ligamentarnog aparata što dodatno dovodi do destabilizacije zgloba i  smanjenja pokretljivosti zgloba .Povremeno se može javiti i jača oteklina zgloba, kada se degenerativnom procesu pridruži i upalni proces, koji dovodi do oslobađanja enzima koji dodatno oštećuju zglobnu hrskavicu .Tada  govorimo o dekompenziranoj artrozi .
Proces artroze započinje na površini i rubovima  hrskavice  zgloba koja se mijenja ,gubi elsatičnost ,stanjuje ,stvaraju se sitna a kasnije u dublja oštećenja ,a zatim se proces širi  u dublje dijelove  na subhondralnu kost .Dolazi do  sklerozacije –zgušnjavanja kosti ili stvaranja subhondralnih cističnih formacija . Na rubovima zglobne plohe se stvaraju koštani izdanci ,osteofiti.
Razlikujemo primarne artroze koje su nepoznatog porijekla , te sekundarne artroze  koje nastaju kao posljedica  traume,prirođenih anomalija, metaboličkih i genetskih čimbenika.

 

Dijagnoza osteoartritisa se postavlja  i potvrđuje na temelju kliničkog pregelda bolesnika  i radiološke dijagnostike. Radiološke promjene zgloba u osteoartritisu očituju se  kao suženje zglobne pukotine, sklerozu subhondralne kosti ,cistične promjene subhondralne kosti  te degenerativne  koštane izrasline na rubovima zglobne  površine-osteofita.


Liječenje  artroze

Nemedikamentno  liječenje
osteoartritisa obuhvaća edukaciju,zatim  korekciju predisponirajućih čimbenika –smanjenje tjelesne težine, pravilnu prehranu ,korekciju osovina deformacija /X ili O noge/ ili stopala;te promjene  životnih navika.Edukacija bolesnika obuhvaća upute o kraćem mirovanju u fazama dekompenzacije , rasterećenju zahvaćenih zglobova,(primjena  pomagala –udlaga, štapova, štaka i ortoza za pojedine zglobove ), te o promjenama aktivnosti svakodenvog života,Osim toga od  izuzetne važnosti  je regularno  provođenje   medicinske gimnastike koja ima cilj smanjiti bol ili oteklinu, ojačati pripadajuću muskulaturu ,stabilizirati zglob, te vratiti funkcionalnu sposobnost zahvaćenog zgloba.


Medikamentno  liječenje-Od lijekova se najčešće primjenju lijekovi za bol (analgetici)  i nesteroidni antireumatici . Osim toga lokalna primjena  glukokortikoida (blokade) ,u dekompenziranoj fazi. U novije vrijeme koriste se i razni pripravci koji sadrže glukozamin sulfat ili hondroitin sulfat za oralnu primjenu kao i u obliku masti. Viskosuplementacija je primjena lijeka u sami zglob   sa ciljem obnavljanja ili očuvanja hrskavice, te „podmazivanja „zglobnog prostora.Operativno liječenje rezervirano je za one bolesnike kojima konzervativno liječenje nije polučilo zadovoljavajući učinak,kad  postoji jaka bolnost i deformitet zgloba koji remeti funkciju i kvalitetu života. Do sada se sa najviše uspjeha provode operativne korekcije i zamjene oštećenih zglobova.

Osteoarthritis šaka 
mnogo je češći kod žena starije životne dobi i vezan je za nasljeđe,
Javlja se na  distalnim /donjim/ interfalangealnim  zglobovima /Heberdenova artroza/ ili pak na proksimalnim (gornjim) interfalangelanim zglobovima (Bouchardova artroza/  a nije rijetka ni osteoartritis korjenskog zgloba palca (.rizartroza ).Bouschardova artroza je prognostički lošija  jer otežava ili onemogućuju fleksiju prstiju a time otežava funkciju šake. U početku procesa ,dok se stvaraju čvorići uz zglob ,on bude izrazitije bolan topliji otečen ,ali se nakon kraćeg vremena  tegobe smire i zaostaje zadebljanje i defromacija zgloba .
U korjenskom zglobu palca ,propadanjem hrskavice  nastaje bol , ograničenje pokreta ,slabi funkcija hvata

 

Osteoartritis koljena
Češći je u žena srednje i starije životne dobi.
Vodeći simptom je bol  koju bolesnik najprije javlja kod hodanja ,osobito po stepenicama, ili pri čučanju i klečanju  te kod ustajanja iz sjedećeg položaja. Kako bolest progredira  simptomi postanu izraženi i pri mirovanju  uz prisutno škripanje zgloba –krepitacije.U kolejnskom zglobu povremno dolazi do
dekompenzacije /koljeno otekne, postane toplije  i bolno uz ograničene pokrete / .Dugotrajne promjene  vode  slabljenjumuskulature  i ligamenata što doprinosi dodatnoj nestabilnosti zgloba .

Osteoarthritis kuka
Nešto češće zahvaća mušku populaciju starije životne dobi.Bol ide u  području prepone, nutarnjem dijelu natkolejnice ili koljena te u stražnjici . Simptomi obično počnu na jednom kuku  ali se vrlo često tijekom napredovanja procesa radi  dodatnog opterećenja suprotne strane pojavljuju i na drugom.
Bolesnik može  šepati,oslanjajući se pritom više na suprotnu nogu ,osjeća poteškoće pri ustajanju iz sjedećeg položaja.

 

Ažurirano Srijeda, 28 Siječanj 2009 21:23