Naša ustanova počela je s radom 15. listopada 1928. godine pod nazivom «Javno kupalište i zavod za fizikalno liječenje Terapija» u Mihanovićevoj ulici 3 u Zagrebu. Bila je to prva reumatološka ustanova u jugoistočnom dijelu Europe.

Utemeljitelj i prvi ravnatelj, ujedno i utemeljitelj reumatologije u Hrvatskoj i osnivač reumatološke sekcije Hrvatskog liječničkog zbora, bio je dr. Drago Čop.
 

Doktor Čop jedan je od osnivača Udruženja reumatologa Jugoslavije i osnivač stručnog časopisa «Reumatizam» (osnovanog upravo u našoj ustanovi).

U proteklih 77 godina u našoj ustanovi radila je plejada vrsnih liječnika (npr. Herman Jurak, Theodor Durrigl, Nada Zenić, Alma Car - Butia, Livija Silobrčić, Stjepan Androić i drugi), te fizioterapeuta, medicinskih sestara, laboratorijskih i administrativnih djelatnika. Barem jednom mjesečno u našoj ustanovi održavana su stručna predavanja naših i gostujućih liječnika i fizioterapeuta, te provodio dio specijalističkog staža iz fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije, medicine rada i školske medicine, kao i dio staža za fizioterapeute. 
 
Dugi niz godina ovdje su se polagali ispiti iz fizikalne medicine i rehabilitacije. Liječnici su nazočili brojnim stručnim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu, te objavili brojne stručne i znanstvene radove u domaćim i stranim časopisima. Tradicionalno je bilo članstvo naših liječnika u raznim udrugama Hrvatskog zbora liječnika (npr. u reumatološkoj, fizijatrijskoj, vertebrološkoj, glazbenoj, itd.). 

Ustanova je u nekoliko navrata mijenjala naziv («Centralna reuma stanica i terapija dr. Dora Filipović», «Zavod za reumatske bolesti dr. Dora Filipović», «Poliklinika za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju*), da bi danas nosila ime po njenom osnivaču «Po I i k I i n i ka za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr. Drago Čop».

Od samog osnutka pa sve do današnjih dana bavimo se prevencijom i liječenjem upalnih, degenerativnih, metaboličkih i neuroloških bolesti i rehabilitacijom traumatiziranih osoba, uključujući i sindrome prenaprezanja. Pri tome primjenjujemo najsuvremenije dijagnostičke metode liječenja. Ustanova je danas opremljena suvremenom kompjuteriziranom opremom. Shodno tome, naši medicinski standardi neće zaostajati za suvremenim načelima i vizijama koje traži i nudi 21. stoljeće.