Vodič za pacijente

Želimo steći vaše povjerenje i učvrstiti nadu i vjeru da će naš trud biti usmjeren na što brže poboljšanje vašeg zdravstvenog stanja.

Da bi se to ostvarilo nastojte i vi uložiti snagu i volju, te sudjelujte u svom liječenju pridržavajući se terapije i savjeta koje ćete dobiti u našoj ustanovi.

 

Priprema za fizikalnu terapiju:

Molimo pacijente da poštuju vrijeme predviđenih termina pregleda i fizikalnih terapija. Za terapije je potrebna udobna odjeća i čista obuća, prikladna za vježbanje. Za pripremu i presvlačenje prije i nakon terapije koristite garderobu. Vrijeme čekanja na terapiju provedite u čekaonici.

Molimo vas da nam eventualni nedolazak na pregled ili terapiju pravovremeno javite na telefon 01-492 5951.

+ sve što piše na kartici
 

Kako se pripremiti za EMNG:

Odstranite tjelesne masnoće na dan pretrage, nakon tuširanja nemojte koristiti losione, ulja za kupanje ili kreme. Nosite udobnu, široku odjeću, koju možete lako skinuti. Uzmite sve Vaše uobičajene lijekove (osim kod ispitivanja neuromišićne spojnice, kada 48 h treba izbjegavati lijekove koji izazivaju promjene funkcije neuromišićne spojnice, na što će Vas upozoriti osoblje neurofiziološkog laboratorije). Donesite popis lijekova koje uzimate, posebice ako je riječ o antikoagulantnim i/ili antiagregacijskim sredstvima.

Ispitivanje traje nešto manje od 30 minuta.
 

Što je EMNG ?

Elektromiografija (EMG) je tehnika ispitivanja i snimanja električne aktivnosti koja se javlja pri aktivaciji određenih mišića. EMG dio ispitivanja uključuje umetanje veoma tankih igala u različite mišiće. Može doći do određene nelagode pri umetanju igle, no ipak većinom nije riječ o izraženijoj bolnosti. Tijekom ispitivanja, bit ćete zamoljeni da stišćete i opuštate određene mišiće. Rezultati ispitivanja su dostupni odmah po završetku pretrage. Pretraga nam daje vrijedne informacije o stanju Vaših mišića i živaca, koje pomažu Vašem liječniku pri postavljanju dijagnooze i određivanju adekvatnog liječenja Vaše bolesti ili stanja. Pretraga ne ostavlja trajnih posljedica. Simptomi ne moraju biti prisutni da bi rezultati testa bili pouzdani.
Ispitivanja provodljivosti perifernih živaca (NCS) obično se izvodi na kraju EMNG pretrage, na živcima u području najizraženijih promjena utvrđenih na EMG. Ispitivanje uključuje korištenje serija blagih električnih stimulusa koji se primjenjuju na specifična područja na Vašim rukama ili nogama. Iako ispitivanje obično nije bolno, možete iskusiti lagano lokalno peckanje tijekom pretrage.
 

Kako se pripremiti za UZV snimanje ?

Ultrazvučni pregled je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda. Izvodi se sa ultrazvučnom sondom prislonjenom uz kožu, sa zvučnim valovima usmjerenim prema organu ili dijelu tijela koji se analizira. Pregled traje 15 do 30 minuta.

UZV lokomotornog sustava: Trebate odjenuti udobnu odjeću koja se može lagano skinuti za UZV pregled.  Trebati ćete skinuti svu odjeću i nakit sa pregledavanog dijela tijela.

Krvnih žila vrata i glave: Posebne pripreme prije ove dijagnostičke pretrage nisu potrebne.
 

Priprema za laboratorijsku dijagnostiku:

Priprema pacijenata prije uzimanja uzoraka krvi:
  • Opće pripreme:
Ispravna priprema pacijenata prije uzorkovanja krvi iznimno je važna zbog utjecaja na predanalitičku fazu laboratorijskog ispitivanja: Vidi: SLUŽBA MEDICINSKE BIOKEMIJE I LABORATORIJSKE MEDICINE - INFORMACIJE ZA PACIJENTE I KORISNIKE LABORATORIJSKIH USLUGA

Prijem pacijenata:
  • vrijeme uzorkovanja / vađenja krvi: 7– 9 sati
predbilježbe / naručivanje pacijenata za laboratorijske pretrage:
  • potrebno je prethodno se predbilježiti osobno ili telefonskim putem
    kontakt telefon: 01/492-5964
 

Pristanak na medicinski postupak

Za neke medicinske postupke, potreban je Vaš pristanak. Zato će vas liječnik upoznati sa za vas nužnim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, i onima za koje je potreban vaš pisani pristanak.Prije nego potpišete izjavu o svom pristanku na taj postupak, liječnik će vas upozoriti s mogućim rizicima, posljedicama i komplikacijama.

Za osobe mlađe od 18 godina ili osobe kojima je oduzeta sposobnost, potpisuju roditelji ili skrbnici.
 

Primjeri vježbi:


vježbe za koljena

vježbe za karpalni kanal

vježbe za ramena

vježbe za kukove

vježbe za kralježnicu